3 tapaa rahoittaa yrityksen toimintaa

Yritys ei voi toimia ilman pääomaa. Yleensä omaa pääomaa ei ole tarpeeksi, joten vierasta pääomaa tarvitaan. Pääomaa tarvitaan niin yrityksen perustamiseen, investointeihin kuin kiinteisiin kuluihinkin. Sitä tarvitaan myös muuttuviin kuluihin ja esimerkiksi sesonkivaihteluista tai kausimyynnistä johtuviin tilanteisiin. Joskus yritys tarvitsee maksuvalmiutta omiin ostoihinsa samaan aikaan, kun sen rahavarat ovat kiinni omissa myyntilaskuissa.

Yrityksen toiminnan rahoittamiseen on olemassa monia eri tapoja. Joskus rahaa tarvitaan pidemmällä tähtäimellä ja joskus yhtäkkiä johonkin lyhytaikaisempaan tarpeeseen.

Pankkilaina

Perinteisin vaihtoehto rahoittaa yrityksen toimintaa on pankkilaina. Pankkilaina on kiinteä pankin myöntämä summa rahaa ja se täytyy maksaa erissä takaisin tiettyyn päivämäärään mennessä. Pankkilainan voi saada ainoastaan luottokelpoinen yritys ja yrityksellä on aina oltava on vakuudet lainalle. Lainan vakuus voi olla joko yrittäjän tai yrityksen omaisuutta. Jos yritys ei pysty maksamaan lainaa takaisin, niin pankki pidättää vakuuden itsellään.

Yleensä pankkilaina otetaan yrityksen perustamista varten tai rahoittamaan yrityksen investointeja. Pankkilainalla ei yleensä kateta yrityksen lyhytaikaisia rahantarpeita.

Factoring

Factoring on rahoitusta, mitä pankit ja rahalaitokset tarjoavat yrityksille. Siinä yritysmyynnin saatavien avulla lisätään käyttöpääomaa. Factoringissa yrityksen myyntilaskut siirretään rahoitusyhtiön tai pankin haltuun. Kun rahoitusyhtiö saa myyntilaskut itselleen, se maksaa saman tien yritykselle yleensä 80 % myyntisaatavien loppusummasta. Loput 20 % rahoitusyhtiö tai pankki tilittää yritykselle sen jälkeen, kun asiakas on maksanut laskun.

Factoring on yleensä jatkuvaa palvelua eli yritys tekee myyntilaskuistaan jatkuvan sopimuksen rahoitusyhtiön kanssa. Eri rahoitusyhtiöt veloittavat palveluista eri tavoin. Yleensä palvelussa on kuukausittaiset tai vuosittaiset palvelumaksut sekä provisio. Factoring ei sovellu välttämättä kaikenlaisiin tilanteisiin, sillä factoring palvelu ei yleensä sisällä perintäpalvelua, sen luoton aste on yleensä maksimissaan 80 % ja sen todellisia kuluja on vaikeaa arvioida.

Factoringin perustana oleva sopimus vaatii yleensä reaalivakuuksia yritykseltä.

Laskujen rahoitus

Laskujen rahoitus on rahoitusmuoto, mitä pienet ja suuret rahoitusyhtiöt tarjoavat yrityksille. Laskujen rahoituksessa yritys myy myyntisaatavansa kolmannelle osapuolelle ja saa niistä rahat tililleen heti. Rahoitusyhtiö maksaa yritykselle 100 prosenttisen loppusumman vähennettynä provisiolla. Laskurahoitus on nopea ja näppärä tapa saada heti rahaa yrityksen käyttöön. Laskujen rahoitus on myös joustava tapa, sillä rahoitusyhtiölle voi myydä halutessaan vain yksittäisiä laskuja ja jatkuvaa sopimusta ei tarvitse tehdä. Tätä rahoitusmuotoa käytetään yleensä yrityksen yhtäkkisiin rahantarpeisiin ja esimerkiksi kausivaihteluista johtuvaan yrityksen likviditeetin parantamiseen.

Laskurahoituksessa ainoastaan myyntisaatavat riittävät vakuudeksi ja muita reaalivakuuksia ei tarvita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *