Pienlainan ottajat tavallisia ihmisiä

pienlaina otetaan yllättäviin menoihinPienlainoja otetaan tavallisiin menoihin. Lainan tarve on silloin suuri, kun eteen tulee yllättävä rahanmeno. Pienlaina otetaankin yleisesti enne palkkapäivää tai eläkettä, jotta nuo yllättävät menot voidaan kattaa. TNS Gallupin viime vuoden lopun kyselytutkimus paljastaa lähes joka toisen suomalaisen olleen tilanteessa, jossa rahat eivät ole riittäneet koko kuukaudeksi.

Usein syynä tähän ovat juuri edellä mainitut yllättävät menot, joihin ei etukäteen pysty varautumaan. Tämän lisäksi yli 45 % prosenttia vastanneista (vastanneita oli yli tuhat) sanoi olleensa nopean rahoituksen tarpeessa yllättävän menon vuoksi kahden viime vuoden aikana. Yleisin lääke yllättävään rahamenoon löytyi lähiomaisilta, mutta kaikille se ei ole vaihtoehto.

Kyselyyn vastanneista 72 % mielestä kuluttajalla tulisi olla mahdollisuus saada lyhytaikaista lainaa ilman vakuuksia, mikäli luottotiedot ovat puhtaat. Kaksi kolmesta lainan hakijasta on vakituisessa työsuhteessa. Joka neljäs lainanhakija on eläkeläinen tai opiskelija. Pienlainaa joutuvat hakemaan siis ihan tavalliset ihmiset.

Lyhytaikainen rahoitus on nykyään ongelma. Ennen se onnistui pankkien vekseleiden muodossa. Pankeista ei enää saa pienlainaa nopeasti. Pankeista tarjotaan usein suurempaa summaa, kuin 100-200 euron pikalainaa. Tietenkään ihmisen ei kannata ottaa suurempaa lainaa, kuin on tarvis. Se voi johtaa suurempiin velkaantumisongelmiin.

Vaikka joskus pienlainojen takaisinmaksu tuottaa ongelmia, maksetaan Suomen Pienlainayhdistyksen jäsenyhtiöiden mukaan 85 % pienlainoista ajallaan. 10 % myöhästyy, mutta maksaa lainan takaisin heti ensimmäisen muistutuksen jälkeen. Vain 5 % pienlainan ottajista ei siis oikeasti maksa lainaansa heti takaisin. Luku ei juuri eroa puhelinliittymien laskujen maksamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *