Tuulisähkö on kannattavaa

Tuulisähkössä on yksinkertaisesti kyse sähköstä, joka on tuotettu tuulivoimalan avulla. Tuulivoiman sanotaan olevan yksi ympäristöystävällisimmistä tavoista tuottaa sähköä. Vuoden 2009 lopulla maailman tuulivoiman kapasiteetti oli noin 157,9 GW.

Tuulivoimalat ovat varmasti monelle tuttuja esimerkiksi kuvista. Tanskan ja Alankomaiden pellot ovat täynnä valkoisia tuulivoimaloita ja ne ovat kieltämättä hyvin komeita ilmestyksiä.

Mutta miten tuulivoima sitten oikein toimii?

Tuulivoiman muodostuessa virtaavan ilman liike-energia muutetaan tuuliturbiinin akselin pyörimisenergiaksi eli mekaaniseksi energiaksi. Tämä energia muunnetaan tuuligeneraattorin kautta sähkövirraksi. Menetelmä on periaatteessa sama kuin vanhoissa tuulimyllyissä, joissa energialla jauhettiin jyviä tai pumpattiin vettä maasta.

Tällä hetkellä tuulivoima ei ole vielä levinnyt kaikkialle. Tuulivoiman osuus maailman sähköntuotannosta on 1,3 %. Tuulivoima on pikemminkin tulevaisuuden sähköä. Euroopan tuulivoimatuottajien edunvalvontajärjestö ennustaa, että Euroopan sähköstä 13 % on tuotettu tuulivoimalla vuonna 2020. Suomessa ensimmäinen sähköverkkoon kytketty tuulivoimala otettiin käyttöön vuonna 1986. Tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on vasta noin 0,1 % tasolla, joka vastaa noin 40 MW.

Monet väittävät, että tuulivoima ei sovi suomalaiseen ilmanalaan, sillä täällä ei tuule tarpeeksi voimakkaasti. Näin ei kuitenkaan ole. Uuden teknologian avulla aivan kaikki tuulivoima voidaan ottaa käyttöön entistäkin tehokkaammin.

Käynnistyäkseen tuulivoimala tarvitsee 3 m/s tuulennopeuden. Vakiotehonsa tuulivoimala saavuttaa, kun tuulen nopeus on 13-14 m/s. Toki tulivoimaloille otollisimmat sijoituspaikat ovat aukeat alueet, kuten rannikot, merialueet, mäet ja vuoret. Näitä löytyy Suomesta jonkin verran, joten alueita kannattaa valjastaa tuulisähkön tuotannon käyttöön. Tuulivoimat eivät pilaa maiseman kauneutta, sillä tuulivoimalat ovat hienon näköisiä itsekin. Tuulivoima soveltuu hyvin hajautettuun energiantuotantoon. Sähköä voidaan tuottaa siellä, missä sitä tarvitaankin.

Tuulivoimalan käyttöikä on 20-30 vuotta. Kun nämä vuosikymmenet ovat kuluneet, tuulivoimala ei kuitenkaan ole pilalla. Koneisto voidaan onneksi peruskorjata, jonka jälkeen tuulivoimala kestää taas seuraavat parikymmentä vuotta. Tuulivoimala on siis kestävää ja äärimmäisen ympäristöystävällisesti. Tuulivoimayhdistyksen mukaan taloudellisin voimalakoko on 1-3 MW sijoituspaikasta riippuen. Teknologian kehitys on ollut merkittävää ja voikin sanoa, että uusimmat voimalayksiköt tuottavat sähköä lähes parisataa kertaa enemmän kuin 20 vuotta vanhat voimalat.

Voisi kuvitella, että tulevaisuudessa nämä ekologiset voimalat kehittyvät entisestään. Minulla ei ole juuri mitään pahaa sanottavaa tuulivoimasta, joten miksen tukisi tuota energiamuotoa jo tänään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *