Yritysten laskut rahaksi

 

Yritysten on mahdollisuus saada parannettua maksuvalmiuttaan muuttamalla yrityksen myyntilaskut rahaksi. Joskus asiakkaat nimittäin maksavat laskunsa hitaasti tai vaativat liian pitkiä maksuehtoja ja silloin tämä vaihtoehto voi pelastaa yrityksen. Tällainen laskulla rahaa tekeminen on yleistynyt todella paljon Suomessa ja lain mukaan se on ihan sallittua. Myyntilaskujen muuttamisella rahaksi on yritykselle maksuvalmiuden parantumisen lisäksi myös muita etuja: rahankierto nopeutuu, rahavirta tasoittuu ja luottoriski alenee. Laskurahoituksen avulla yritys voi antaa asiakkailleen pidempiä maksuaikoja, mikä parantaa asiakastyytyväisyyttä ja vaikuttaa uusien asiakkaiden saamiseen.

Monet pankit sekä pienet rahoitusyritykset tarjoavat laskut rahaksi palvelua yrityksille. Yleensä ainoastaan yrityksille suunnattuja laskuja ostetaan, sillä yksityishenkilöiden maksukyky ei ole niin luotettavaa. Rahoitusyritykset voivat maksaa yritykselle rahat hyvinkin nopeasti tilille myyntilaskua vastaan, monet lupaavat rahat yrityksen tilille jopa kahdessa pankkipäivässä. Siitä eteenpäin rahoitusyritys hoitaa koko laskutuksen hallinnoinnin, maksumuistutusten lähettämisen sekä mahdollisen perinnän. Maksuviiveriski siirtyy rahoitusyhtiölle. Yritykselle laskusta maksettu summa on luonnollisesti hieman pienempi kuin laskun loppusumma, koska rahoitusyhtiö perii yritykseltä toiminnastaan komission sekä laskun käsittelymaksun. Suurimman hyödyn yritys voi saada jos kierrättää rahoitusyhtiön kautta koko liikevaihtonsa. Tällöin myös yrityksen luottotappioriskit  ja hallinnointikulut pienenevät. Laskut rahaksi palvelun käyttäminen on ikään kuin ennakoivaa luotonvalvontaa.

Laskut rahaksi palvelut soveltuvat erityisesti yrityksille, jotka kärsivät sesonkivaihteluista. Laskulla rahaa palvelut soveltuvat myös parhaiten yrityksille, jotka myyvät pääasiassa yrityksille eivätkä yksityisille henkilöille. Myös kasvuhaluisille yrityksille laskujen myynnin myötä saatava maksuvalmius saattaa olla ainut keino kasvaa. Palvelut ovat helppokäyttöisiä ja suurin osaa toimii verkossa. Muutamalla napin painalluksella on pyyntö tehty ja rahat tulevat tilille nopeasti. Rahoitusyritysten viidakko on laaja ja kannattaa perehtyä niiden ehtoihin ja komissioihin ennen kuin valitsee yhteistyökumppaninsa. Pankit tarjoavat myös factoring palvelua, joka on melkein sama asia kun laskujen myynti rahaksi. Siinä kuitenkin luottotappioriski säilyy yrityksellä itsellään.

Tutkimusten mukaan jopa joka neljännellä pienellä tai keskisuurella kasvuun tähtäävällä yrityksellä on maksuvaikeuksia, koska käyttöpääomaa on niin vaikeaa rahoittaa. Niille myyntisaatavien muuttaminen käteisvarallisuudeksi on paras keino toimia ja pystyä laajentumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *